Coaching


Coachen op zelfcreatie

Sta je voor een belangrijke keuze of loop je ergens tegenaan? Dit is je kans om de dingen in een nieuw perspectief te gaan zien. Een vertrouwelijk, verhelderend coachgesprek doet wonderen. Gun jezelf zo'n reality check. 

Hoe en waartoe

  • Doel: een voorlopig antwoord vinden op wat je nu het meest bezighoudt . Het thema tackelen.
  • Werkwijze: geleide zelfreflectie, focusing; rationeel-emotieve benadering. Commitment cultiveren.
  • Resultaat: helderheid in je overwegingen en keuzes. Doelbewust handelen.

Disclaimer

Coaching maakt gebruik van filosofische en psychologische inzichten. De begeleiding omvat echter geen therapie in de zin van geestelijke gezondheidszorg. De coaching is gericht op een reële manier van kijken naar je eigen situatie en werkbare manieren van denken en doen. De helende werking van coaching zit 'm in deugdelijk denken, lichaamsbewustzijn en zelfbewust gedrag.

De zelfbezinnende methode

Dr. C.J. (Kees) Schuurman (1898-1979) formuleerde zeven vragen die goed van pas komen bij zelfonderzoek. Zeven praktische vragen voor meer zelfinzicht.

  1. Wat speelt er? Er zijn veel zaken die je aandacht vragen, maar welk thema is nu het meest aan de orde?
  2. Hoe leef je tegenwoordig? Merk je dat je vlucht, ga je iets uit de weg omdat je het te moeilijk vindt, of ga je de confrontatie werkelijk aan?
  3. Wat is je eigen aandeel? Wat heb je eigenlijk zelf gedaan om deze situatie te laten ontstaan? Dit is belangrijk omdat we geneigd te zijn het eerst aan de omstandigheden te denken en onze eigen bijdrage niet te zien.
  4. Wat is van jezelf, en wat is van anderen? Wanneer je jouw geschiedenis nagaat, hoe heeft je omgeving je dan beïnvloed en wat is er van jezelf uitgegaan? Het gaat hierbij vooral om wat je echt heeft geraakt.
  5. Wat is de rode draad? Wat zie je voorlopig als de beslissende momenten in je leven? Ook hier kijk je naar je eigen aandeel en de invloed van je omgeving.
  6. Wat staat je te doen? Wat is jouw innerlijke opdracht zoals die tevoorschijn komt uit die rode draad?
  7. Waar ligt je uitdaging? Welke weerstanden heb je te overwinnen om deze opdracht te vervullen?