Coaching - de taal van leren en transformeren
Ontdek de kracht van stilstaan om te bewegen
Sta je voor een belangrijke keuze of loop je ergens tegenaan? Coaching biedt je de kans om de dingen in een nieuw licht te zien. In een vertrouwelijk en verhelderend coachgesprek, krijg je inzicht in je eigen gedachten en gevoelens. Dat is de sleutel tot doelbewust handelen.
Wat kun je verwachten?
- Doel: Samen werken we toe naar een antwoord op wat je nu bezighoudt. We pakken het thema grondig aan.
- Werkwijze: Geleide zelfreflectie, focusing en een rationeel-emotieve benadering helpen je om commitment te cultiveren.
- Resultaat: Je krijgt helderheid in je overwegingen en keuzes. Daardoor kun je voortaan doelbewust handelen.
Coaching maakt gebruik van filosofische en psychologische inzichten, maar biedt geen therapie in de zin van geestelijke gezondheidszorg. De begeleiding is gericht op een realistisch perspectief en werkbare manieren van denken en doen. De helende werking zit 'm in deugdelijk denken, lichaamsbewustzijn en zelfbewust gedrag.
Laat je coachen en ontdek de kracht van zelfreflectie. Realiseer je doelen en ga vol vertrouwen jouw weg.
Zelfbezinning - ik en de ander, mijn persoonlijke weg in deze wereld
Dr. C.J. (Kees) Schuurman (1898-1979) formuleerde zeven vragen die goed van pas komen bij zelfonderzoek. Zeven praktische vragen voor meer zelfinzicht.
- Wat speelt er? Er zijn veel zaken die je aandacht vragen, maar welk thema is nu het meest aan de orde?
- Hoe leef je tegenwoordig? Merk je dat je vlucht, ga je iets uit de weg omdat je het te moeilijk vindt, of ga je de confrontatie werkelijk aan?
- Wat is je eigen aandeel? Wat heb je eigenlijk zelf gedaan om deze situatie te laten ontstaan? Dit is belangrijk omdat we geneigd te zijn het eerst aan de omstandigheden te denken en onze eigen bijdrage niet te zien.
- Wat is van jezelf, en wat is van anderen? Wanneer je jouw geschiedenis nagaat, hoe heeft je omgeving je dan beïnvloed en wat is er van jezelf uitgegaan? Het gaat hierbij vooral om wat je echt heeft geraakt.
- Wat is de rode draad? Wat zie je voorlopig als de beslissende momenten in je leven? Ook hier kijk je naar je eigen aandeel en de invloed van je omgeving.
- Wat staat je te doen? Wat is jouw innerlijke opdracht zoals die tevoorschijn komt uit die rode draad?
- Waar ligt je uitdaging? Welke weerstanden heb je te overwinnen om deze opdracht te vervullen?
Positieve psychologie en de kracht van commitment
De positieve psychologie richt zich op het versterken van factoren die mensen in staat stellen optimaal te functioneren. Een belangrijk concept is commitment: de toewijding om doelen na te streven die persoonlijk betekenisvol zijn. Commitment cultiveren betekent je kernwaarden en passies identificeren, duidelijke doelen stellen, een groeimindset ontwikkelen en doorzetten ondanks obstakels. De voordelen zijn onder meer verhoogde motivatie, veerkracht, voldoening en meer kans op het bereiken van dromen. Door commitment te omarmen en te bouwen op positieve emoties, eigenschappen en omgevingen, kan men het volledige potentieel ontplooien en een rijk leven leiden.
Hier is een samenvatting van de belangrijkste punten:
- Positieve psychologie richt zich op het identificeren en versterken van factoren die mensen in staat stellen om te floreren, in plaats van te focussen op problemen.
- De drie centrale pijlers zijn positieve emoties, positieve eigenschappen en positieve omgevingen. Door hierop te bouwen, kan ons algehele welzijn en functioneren worden verbeterd.
- Commitment, ofwel toewijding en volharding om persoonlijk betekenisvolle doelen na te streven, is een essentieel concept binnen de positieve psychologie.
- Om commitment te cultiveren, is het belangrijk je kernwaarden en passies te identificeren, specifieke doelen te stellen, een groeimindset te ontwikkelen en door te zetten bij tegenslagen.
- Commitment biedt tal van voordelen, zoals verhoogde motivatie, veerkracht, voldoening en kans op doelbereik.
- De principes van positieve psychologie en commitment kunnen helpen bij persoonlijke groei en welzijn. Als coach moedig ik je aan deze toe te passen in je eigen leven.
De 4 bestaansdimensies
Mensen hebben keuzes in hoe ze omgaan met verschillende aspecten van het leven. Deze aspecten omvatten het fysieke lichaam, relaties met anderen, de innerlijke belevingswereld en een hoger doel of betekenis. Door bewust met deze dimensies om te gaan, kan iemand zich ontwikkelen op lichamelijk, sociaal, psychologisch en spiritueel vlak.
Fysiek
De fysieke dimensie draait om het tastbare lichaam en de materiële wereld. Waarden als comfort, genot en gezondheid staan centraal. Bedreigingen zijn onder meer armoede, pijn en de dood. Zelfbeleving gaat hier over wat men wel of niet kan en bezit.
Sociaal
In het sociale domein telt iemands maatschappelijke positie en publieke rol. Erkenning, verantwoordelijkheid en erbij horen zijn belangrijk. Afwijzing, eenzaamheid en schaamte vormen grote risico's. Men kijkt sterk door de ogen van anderen en voelt wat men 'moet'.
Psychisch
Psychologisch gezien gaat het om persoonlijkheid en geestelijke kenmerken. Zelfkennis, onafhankelijkheid en een rijk innerlijk leven geven voldoening. Verwarring, onzekerheid en beperking van vrijheid zijn bedreigend. Men streeft naar zelfontplooiing en doet wat men graag 'wil'.
Spiritueel
De spirituele dimensie omvat hogere idealen, zingeving en de mens in een groter geheel. Dreigingen zijn zinloosheid en het kwade. Dankbaarheid, eenheidsgevoel en besef van 'mogen' overheersen.
Spiritualiteit uit zich in het beste in de mens, bezieling en verbinding voorbij het ego. Fysiek leidt dit tot meer oog voor schoonheid en respect voor de natuur. Sociaal komt de nadruk op goedheid en dienstbaarheid te liggen. Psychisch resulteert het in authenticiteit en waarheid. Liefde is uiteindelijk de allesomvattende bron, verbindende en scheppende kracht.